Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, special trends

Eindredacteur
Globalisering, individualisering, vergrijzing, duurzaamheid, nanotechnologie, weefsel engineering, gentechnologie, zorg 2.0. De Nederlandse gezondheidszorg heeft te maken met een maalstroom van internationale ontwikkelingen, wijzigingen in consumentengedrag, demografische trends en baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van technologie. In deze speciale uitgave van Zorgvisie aandacht voor de verschuivingen die optreden.
Zorgvisie magazine

Cover: Jeroen Murré

Met bionanoscience en ict toegerust voor de oude dag

Ze zijn er nog niet, maar wetenschappers zijn bezig zelfgroeiende hartkleppen, biologische nieren en botten uit eigen kweek te ontwikkelen om het lichaam beter te kunnen repareren. Intussen komen ook steeds meer ict-toepassingen beschikbaar om de gebreken aan het lichaam te compenseren. Ook op de OK neemt de technologie een hoge vlucht.

Interview Philips-topman Kleisterlee

Nut en noodzaak van nieuwe technologie


Onder het bewind van scheidend bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee zette Philips een nieuwe strategie neer met een belangrijke plaats voor gezondheid en welzijn. “We doen veel aan technologische innovatie om andere vormen van diagnostiek en behandeling te ontwikkelen. Dat gaat om de hele keten van preventie tot en met nazorg.”

Internationale vergelijking

De Nederlandse zorg langs de meetlat


Wetenschappers plaatsen kanttekeningen bij de uitstekende reputatie van Nederland. Als onze zorg de absolute top is, dan is het in het buitenland wel heel treurig gesteld met bijvoorbeeld de langdurige zorg aan ouderen, ggz-patiënten en gehandicapten.

Mijnzorgnet

Weg met afhankelijke positie patiënt


De Nijmeegse specialisten Bas Bloem en Jan Kremer zijn de initiatiefnemers van Mijnzorgnet, een website waar patiënten niet alleen met zorgverleners maar ook met elkaar contact kunnen leggen. Het delen van kennis en ervaring draagt bij aan een machtsverschuiving van de arts naar de patiënt.

Energiebesparing en duurzaamheid

De zorg kan groener


De Nederlandse ziekenhuizen hebben nog tien jaar de tijd om de klimaatafspraken te halen die de EU-lidstaten vorig jaar in Kopenhagen hebben vastgelegd. Voorzichtig beginnen hier en daar energiebesparingen de sector door te dringen. Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn koplopers. Goede voorbeelden die snel gevolgd moeten worden om de deadline van Kopenhagen te halen.

Strategisch adviseur Gupta

‘Met differentiatie is er meer kans van slagen’


Het bureau van Anshu Gupta brengt jaarlijks studies uit over sectoren en thema’s in de Nederlandse gezondheidszorg. ‘De trends van individualisering en globalisering horen bij elkaar.’

Opkomende markten

Singapore timmert aan de weg


Met steun van de overheid profileert Singapore zich als centrum voor internationaal medisch toerisme. In 2008 werden er meer dan 400 duizend buitenlanders behandeld. Singaporaanse medische bedrijven openen bovendien steeds meer vestigingen over de grens.

Beleggen in de zorg

Transacties zijn nu nog beperkt


Vastgoedbeleggers kijken met steeds meer belangstelling naar de zorg. Maar onduidelijk overheidsbeleid en gebrek aan kennis over de sector weerhoudt hen ervan om in te stappen. Toch zullen zorginstellingen de komende jaren steeds vaker hun vastgoed verkopen aan beleggers.

Columns van Paul Schnabel, Marc Pomp en Jos van der Meer kijken vooruit. Waar staat de zorg over 25 jaar?

Slim gevonden Producten die zorg en welzijn ondersteunen. Bekijk de filmpjes bij deze rubriek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.